afwerken met dibond

Waar ik een tijd mee worstelde was het waterdicht maken van de Teardrop caravan. Heel veel op internet gelezen en de meeste Amerikanen gebruiken dun aluminium of zetten de buitenkant in de lak of epoxy. Een werkwijze die je nog niet veel tegenkwam was het gebruik van dibond, Alupanel of aluminium composiet materiaal. Dit 3mm dik materiaal wordt veel gebruikt voor reclameborden, gevelbekleding, etc. en bestaat uit 2 dunne lagen aluminium (0,3mm) met een schuimkern. Het is licht (4 kg per vierkante meter), makkelijk te bewerken en redelijk buigzaam

Bij mijn zoektocht naar dibond kwam ik uit bij Tomsold. Een bedrijf met een zeer vriendelijke eigenaar uit Ede dat een grote voorraad dibond heeft, lage prijzen en ook in het formaat waarmee in 1 keer het dak kan worden bekleed. In Metallic grijs in het formaat 405 x 200 cm kost een plaat rond de € 170,00. Voor dat geld was ik in 1 keer klaar, mooi op kleur en perfect waterdicht. Voor de zijwanden kocht ik platen van 305 x 150 cm die net groot genoeg waren voor de zijkanten. Voordeel is dat je deze in 25 verschillende kleuren kan kopen, wij kozen voor oranje. Deze platen zijn aan de ene kant mat en aan de andere kant glanzend, wij gebruikten de mat oranje kant. Transport van deze platen is wel een dingetje (het is duur), 405 x 200 cm leg je echter niet zomaar in een aanhangwagentje. Via een vriend kon ik een forse laadkar gebruiken en hebben we het zelf in Ede opgehaald.

De dakplaat hebben we volledig verlijmd met een lijmkit. De verschillen in uitzetting van het hout en dibond zijn niet groot, dibond zet nauwelijks uit (2,4mm per meter per 100 graden temperatuurverschil) dus geen probleem. Om het dibond goed tegen het dak te plakken gebruikte we heel veel lijmklemmen, houten planken en spanbanden. De randen en de openingen voor het dakraam en ventilator freesden we er later in. Als je dibond gaat frezen geeft dat echt een verschikkelijke bende. Enorme hoeveelheden dunne schilfers aluminium en schuim komen er vanaf, met de stofzuiger bijna niet bij te houden.

Na het dak konden ook de zijwanden gemonteerd worden. Een voorraad van 30 a 40 lijmklemmen kan geen kwaad voor deze klus. Voor de afwerking van de rand aan de bovenkant was ik op zoek naar een zacht aluminium hoekprofiel, dat kon ik niet vinden dus dan maar een caravan touwprofiel gebruikt, stoort niet en hier kan ik evt nog iets aan ophangen. Belangrijk is dat je zacht aluminium 50SW gebruikt. Normaal aluminium krijg je niet netjes rond. Het profiel is afgekit en geschroefd.

Toen kwamen de leuke klussen, het monteren van de dakventilator, dakraam en verlichting.