de buitenkeuken

De buitenkeuken onder de klep aan de achterzijde was 1 van de leukste dingen om te bouwen. We koken graag en wilde het wel een beetje luxe maken. Voor de maatvoering was het wel belangrijk dat ik eerst de koelbox, wasbak, fornuis, etc kocht. Toen deze binnen waren konden we verder met de bouw van de keuken. Ik had een zaagtafel gekocht wat voor dit werk erg handig is, je kan hier namelijk heel nauwkeurig mee zagen en alles is netjes haaks. Overal waar de planken haaks op een ander onderdeel geplaatst werden heb ik sleuven gefreesd zodat alles als een bouwpakket in elkaar schoof. Lijm was dan voldoende en hoefde ik geen schroeven te gebruiken. Voor de keuken gebruikte ik multiplex van 12 en 15 mm.

Onder het keukenblad komen 3 vakken. De linkse is voor 2 uitschuifkasten met potten en pannen en de bovenste voor het kooktoestel en bestekbak. De middelste krijgt een deurtje en heeft plaats voor een jerrycan van 15 liter, een Campingaz 907 gasfles, een 70Ah accu en de waterpomp. Het rechterdeel is voor de koelkast. Dit is een bovenlader omdat frontladers in deze maat niet te koop zijn. Zorg dat je goede industriële geleiders koopt, die goedkope gaan al snel kapot. Voor het gasstel hebben we niet gekozen voor zo’n campingding, deze zijn zo klein dat je amper een pan en koekenpan tegelijk kan gebruiken. Dit gasstel heb ik bij Amazon gekocht en werkt met een 50mbar regelaar. Het kastje onder het fornuis heeft aan de zijkanten een opening om als het gasfornuis is uitgeschoven toch een pan te kunnen pakken.

De wasbak is van Ikea (goedkoop) en daarnaast een kraan van Aliexpress. Deze kraan is oranje (zelfde kleur als de buitenwanden) en is flexibel. Je kan hem alle kanten opbuigen wat nodig is als de klep dicht gaat. De waterpomp heeft een membraam zodat als je de waterkraan opendraait de pomp automatisch gaat werken. De pomp maakt wel veel lawaai dus gaat nog een keer vervangen worden. De afvoer gaat via een slang door de vloer van de teardrop en wordt opgevangen in een emmer die er onder staat. Helemaal rechts in het aanrechtblad zit een opening om warme lucht van de koelkast af te voeren. Als afwerking van het keukenblad gebruikte ik 1 mm geanodiseerd aluminium, ziet er strak uit en is goed schoon te houden.

In het klepje achter de wasbak komt straks de hoofdschakelaar, 220 volt contactdozen en zekeringhouders 12v. In de achterwand van de keuken zit een 220 volt aansluiting, schakelaars 12v voor verlichting, pomp en de koelkast (deze kan op 220 en 12v), een voltmeter en een dubbele USB-aansluiting om o.a. telefoons op te laden. Links van dit deel hebben we de regelaar van het zonnepaneel geplaatst en een 10-polige plug die zorgt voor de verbinding van de achterlichten en verlichting in de klep. Door hier een plug voor te gebruiken kan je altijd nog de klep verwijderen zonder kabels door te hoeven knippen.

Om kleine keukendingen op te bergen gebruikte ik 4 Ikea-bakjes die in en uit het kaste kunnen schuiven. Dit gebruiken we voor ontbijtspullen, afwasspullen, kruiden en koffie/thee. De kastjes hebben we groen geschilderd (lekker fris) met een stootvaste lak. Om de deuren open te maken hebben we een reepje leer en een slotbout gebruikt. Dit idee hadden we bij Ikea gezien maar daar waren ze nogal prijzig.